Lugn skön helg

Helgen har varit väldigt lugn, vi har mest myst hemma och nu (söndag kväll) är Oskar framme i Melbourne. Där ska han jobba denna och nästa vecka och hålla kurs och utbildning i Teklaprogrammet, duktig som han är! Den här gången åkte han själv utan arbetskamrat. Jag flyger ner på onsdag och stannar över helgen. Det ska bli jättekul att se Melbourne och i helgen blir det efterlängtade Great Ocean Road! Idag var det 40 grader därnere.. vädret är väldigt skiftande där så förmodligen (förhoppningsvis) har temperaturen gått ner igen till jag kommer!

 


En promenad vid South Bank poolen, som var fylld med sand och såg rent ut sagt förfärlig ut..
De jobbar för fullt runtom stan för att bygga upp allt och göra stan fin igen.


Svalka fötterna=)


Kvällspromenad med middag och bion Black Swan.
En väldigt skum, otäck film och samtidigt intensiv och intressant..


Thongs challenge

 

Har glömt att skriva om resultatet i thong tävlingen vi var med i på Australia Day. Vi slog inte rekordet som var 1300, vi kom endast upp i 1130 st medan Bondi Beach i Sydney blev de nya världrekordshållarna med sina fler än 2000 madrasser i havet! Här kan ni se en bild på hur många thongs som täckte stranden=)

 


Hot


Varmt ute och inne!


Australia Day

 

Australiens nationaldag firade vi på stranden i Mooloolaba på Sunshine Coast. Vädret var underbart och stranden packad med folk. Varje år hålls en tävling i att få så många som möjligt att ligga på en uppblåsbar thong (aussie ordet för flipflop) i vattnet. Det hålls en tävling i varje stat och målet är att komma med i Guinness rekordbok, förra årets rekord var ca 1100 st thongs på rad men kommer inte ihåg från var. Jag kan bara säga att det var massor av folk, men vet inte om det räckte hela vägen. Det var rejäla vågor idag så jag kände av sjösjukan när jag låg och guppade på madrassen.. Bortsett från det var det en rolig och väldigt annorlunda upplevelse och förhoppningsvis slog vi världsrekordet!


Hundarna har blivit sprejade i rött och blått i ära av Australia Day..


Här ligger vi och njuter på våra thongs -jag, Oskar, Mike och Kate


Kate och jag på våra gigantiska thongs


På hemvägen från Sunshine Coast stannade vi till i byn Toorbul


Där hoppar kängururna runt överallt!


Istället för vakthund har det här huset tydliegn en vaktkänguru=)


Biljetter hem är bokade!!

Nu har vi bokat biljetter för att komma hem en sväng!! Oskar ska jobba i Finland några dagar i April så då passar vi på att åka hem samtidigt (när hans resa ändå är betald=)) Han flyger från Finland, till Sverige 15 April och jag åker härifrån 12 och landar 13 April, sen åker vi hem tillsammans den 1 Maj. Det ska verkligen bli så härligt att komma hem och träffa alla!! =)=) Känns overkligt att vi kommer vara hemma på svensk mark om mindre än 11 veckor.. Åh vad kul det ska bli!! Tror det är nyttigt att komma hem och få distans till vårt liv här och allt som vi varit med om det senaste året. Mums vad vi ska äta allt vi saknat hemifrån favoritbröden, knäckebröd, pålägg, yoghurt, lösgodis, kebabpizza, blodpudding mm. Får nog skriva en lista så vi inte glömmer nåt=)

Den fina utsikten från vår balkong blir man aldrig trött på

 

 


Forest walk

Ännu en härlig skogspromenad med grannarna blev det igår. Vi åkte till Brisbane Forest Park som ligger ca 15 min utanför stan. Stigarna brukar vanligtvis vara breda men här var de smala så man fick hålla full koll på vart man trampade, vill ju inte direkt trampa på något olämpligt.. Helgen har varit lugn, i fredags var jag på tjejmiddag och i lördags mötte vi upp våra f.d grannar för en drinkkväll. Många mumsiga drinkar blev det!

 


Lunchpaus på ett jättemysigt ställe med underbar utsikt som ni ser

På onsdag är det Australia Day, alltså Australiens nationaldag som vi har bestämt att fira på Sunshine Coast. De flesta firar med en äkta aussie barbie, klär sig i nationens färger blått rött vitt och det bjuds på fyrverkerier.

Miniutflykt

Igår var jag, Vanessa och Nancy på miniutflykt till Southport. Nancy skulle fixa något med sitt pass och jag och Vanessa hängde med som sällskap. Det blev en mysig dag med havsluft, promenad, lunch på seafood restaurang och massa tjejsnack. När vi kom hem var det bara för mig att byta om och åka till jobbet för att massera endast en kund. Jag behöver inte stressa sönder mig på jobbet kan jag lugnt säga!=) Nu ska jag iväg till sista jobbdan på barnens sommarlov!


Vanessa, Nancy and me=)


Nu är sommaren här

Idag har det varit 34 grader så nu kanske är den äkta australiensiska sommaren här! Lite varmt har det varit men mest skönt, jag trodde inte att det hade varit såpass många grader som 34 idag. Som tur var började jag inte jobba förrän lunchtid så hann med att slappa vid poolen i morse, helt underbart=)
Har nog inte skrivit om att vi satt på reklamsticker från mitt jobb på bilens bakruta. För det får vi $100 i månaden, lättförtjänta extrapengar=) Som ni kan se är deras färg orange, vilket inte går optimalt ihop med en röd bil, men vi blev faktiskt positivt överraskade över hur bra resultatet blev.


Utflykt

Efterarbetet fortsätter och det röjs över hela stan, otroliga mängder människor dyker upp för att hjälpa till så på vissa ställen har det nästan blivit för mycket folk (osannolikt nog). Det är så fint att se hur alla ställer upp för varandra. Nu har vägar och broar öppnats igen, de flesta har fått strömmen tillbaka och imorgon kör stan igång igen med jobb som återupptas. Alla våra vänner och de vi lärt känna härnere har haft turen att klara undan den här katastrofen så lindrigt som det bara gått. Tillsammans med grannarna Vanessa och Greg bestämde vi oss för att åka på en utflykt för att komma bort från stan och allt som händer lite. Vi hade en underbar dag i vackra regnskogen, Natural Bridge Springbrook.

 


Stark hjälparanda

Vattnet sjunker undan med en hög hastighet, vilket är jättebra! Vid lunchtid sa de att floden sjunkit 2 meter sen igår! Hus och byggnader kommer fram igen, vägar och promenadstråk dyker upp, men så mycket skit gegga och söndriga grejer det finns överallt. Det är nu efterarbetet börjar, det kommer ta lång tid att återställa och kosta otroliga mängder med pengar..Likaså är det stor risk för sjukdomsspridning och smutsigt vatten mm.

Oskar har jobbat hemifrån idag med medan jag o grannarna gått runt i stadsdelen bredvid och hjälpt till med det som behövts. Detta området var vissa bilder jag la upp ifrån bl.a bilden där man såg toppen av skyltarna sticka upp, alltså hårt drabbade områden. Idag var bara gegga kvar.. Vissa hus var helt ofattbara att gå in i, skicket av husen och möblerna.. allt var bara blött och geggigt. Det är otroliga mängder av människor som hjälper till, inte bara grannar utan folk från andra sidan stan. Bara där vi var sa de på nyheterna att det hade kommit hundratals bilar i morse för att hjälpa till. Vi hjälpte till i tre hus, varav alla var otroligt tacksamma. Vissa höll ett glatt och positivt humör medan andra fortfarande var chockade och ledsna över sina förluster. Bara att hjälpa till att slänga grejer, personliga saker som blivit helt förstörda var hjärtskärande. Men människorna håller sig imponerande starka och positiva, vilket är skönt att se. Vi tackar alla hemifrån för er omtanke och era tankar på oss under översvämningarna!


Massor av bilar kommer för att ge en hjälpande hand.


Första huset vi hjälpte till i, förstörda grejer slängs ut på gatan och blir upphämtade av kommunen.


Andra huset hade många hjälpare och kommit långt i röjandet, här hade vattnet täckt hela biljardbordsbenet.


Belgisk TV kom och hälsade på, ställde frågor och filmade mig så mycket att kameramannen bad om ursäkt för att vara jobbig=)


Tredje huset, ett Queenslander hus (2 meter upphöjt och öppet under) hade fått vatten ändå upp till fasadens fjärde bräde som ni kan se är lite brunare. Deras hus var otroligt förstört och vi fick slänga nästan alla möbler för de hade inte hunnit få ut något innan vattnet kom..

När vi började hjälpa till hade de inte fått ut några grejer, men efter ett tag hade vi fyllt hela deras trottoar.
Lera överallt som tur var trillade jag aldrig även om det var nära ett par ggr!



Min väg till jobbet


Coronation Drive är vägen till mitt jobb och Regatta hotel är hörnet jag svänger upp vid och det är Brisbanes äldsta pub, så där har det blivit ett par trevliga after works. Helt ofattbart hur det ser ut nu..


Som en spökstad ja

Igår kväll kunde vi se från balkongen hur nedsläckt det var runtom stan, obehagligt. Idag är broar och många vägar avstängda då vattennivån stigit men inte nått så högt som de förutspått. Den har varit uppe på den högsta höjden och börjar lyckligtvis nu minska. Stora delar av stan är avspärrade, kraftigt översvämmade och så mycket som har blivit förstört av vår fina stad, människors hus och ägodelar, företag, affärer, kulturcenter m.m. Det kommer ta lång tid att bygga upp igen..Jag försökte gå ner till South Bank men hela området är översvämmat och vattenfyllt, så det var bara att vända. Hela fina citypoolen är helt översvämmad av det bruna äckliga vattnet.

Eftersom nästan hela stan är avstängd är även jobben stängda. Vägen till mitt jobb är totalt översvämmad och Oskars jobb har ingen ström, men han och en kollega försöker jobba så gott de kan från vår lägenhet. Aftonladet ringde just till Oskar och ställde lite frågor, han börjar bli kändis nu! Artikeln i expressen har publicerats men de använde inga av våra översvämningsbilder, bara en bild på oss. Det får ni ta och kolla in=)


Nedanför Kangaroo cliffs ligger allt i vatten


Jag var i en av de öppna affärerna och handlade idag och det var minst sagt utplockat. Alla färskvaror var slut.


Många har laddat upp med konservburkar och även chipshyllan var nästan tom.
Som ett avbrott från allt gick vi ut på lunch tillsammans med kompisar.


Otroliga mängder vatten

 

Katastrofen fortsätter och det händer hela tiden nya ofattbara grejer.. Vi har fortfarande ström men i områdena runtomkring är det avstängt så vi har laddat upp med nödvändigheter. Challan och Mats sitter säkert i flyget på väg hem till Sverige. Oskar har blivit intervjuad av expressen och skickat in bilder så imorgon får ni kolla expressen!! Det är overkligt hur olika delar av stan påverkas så olika, nu är dödssiffran uppe i 13 och mängder av hus är förstörda. Evakueringshallar börjar bli fulla och mat och vatten rekommenderas att bunkra upp med. De flesta vägar är avstängda och många restauranger och även vår stora stadion, Suncorp Stadium är totalt vattenfylld. Lyckligtvis har vi turen att vara säkra. Vi följer nyheterna som uppdateras konstant och även utvecklingen av floden från vår balkong.

The Arbour, promenadsträckan genom south bank i em

 


En av färjeterminalerna


Översvämningarna stiger..

Det kommer mer och mer vatten, senaste 24 timmarna har det hänt otroligt mycket! Så många delar av stan ligger under vatten och det har gått så fort att folk knappt hunnit rädda sina hus. De kommande 24 timmarna sägs det öka 1 meter till och toppen ska nås imorgon på 5, 5 meter över sin normala nivå. Sedan igår kväll har floden stigit 1,5 m och promenaden vi tog igår kväll kunde vi inte ens komma i närheten av, så otroliga vattenmängder! Längs floden flyter allt möjligt och fort går det, tom en restaurang som låg i vattnet slets loss och kom flytande i floden för några timmar sedan. 100 000 hus tros kommer förstöras och 80 stadsdelar i Brisbane är översvämmade. Strömmen är avstängd i många områden, vi får bara avvakta och se hur länge vi får behålla vår.

Det har regnat nästan konstant i en vecka och idag skiner solen..ändå ökar flodens vattenmängd hela tiden. Det är verkligen helt ofattbart vilka vattenmängder det är och hur fort det ökar! Vi var ute på promenad i morse med grannarna och tänkte försöka hjälpa till någonstans att fylla sandsäckar mm men poliserna sa till oss att det redan är försent och att vi skulle ta oss själva till säkerhet. Vi är väldigt säkra där vi bor.


Kolla in skyltarna..!


Vattnet är ca 2 m högt under mannens altan och han är kvar i sitt hus..


En man paddlar ut från sitt hus och försöker rädda värdesaker


Promenadväg..


Restaurangen fortfarande på plats igår kväll


Delar av restaurangen som kom flytandes


South Bank pool, dröjer inte länge förrän den översvämmas


Naturkatastrof..

Queensland har drabbats av en ordentlig naturkatastrof som nu även nått Brisbane. Igår drabbades Toowoomba som är en stad ca en timme från Brisbane av en rejäl flodvåg på ca 8 meter även kallad tsunami. Bilder och filmer på nyheterna är hemska! Minst 8 personer har dött och över 72 personer är saknade.. Många stadsdelar har blivit evakuerade och både jag och Oskar blev hemskickade från jobbet. De har stängt ner stora delar av stan och folk tar sig hem och försöker rädda sina hem och ägodelar. Vägar stängs av och det tog över en timma för mig att komma hem från jobbet och då är det bara 5 km hemifrån... Vi fick stänga fritidset pga risken för översvämning och tillfälligt flytta barnen till en sporthall. 

Just nu är dammarna fulla, överfyllda rättare sagt på 170 % av sin kapacitet så nu ska de öppnas och floden kommer därmed att översvämmas ännu mer. Folk laddar upp med mat i risk av isolering och utan el. Vi har det bra på vår sjunde våning och det känns väldigt tryggt att bo där vi gör! Vi har vänner som drabbats av översvämningen och kommer förmodligen ha nattgäster. Challan och Mats flyg går imorgon lunchtid men de bestämde sig för att åka idag, så de är redan på väg med tåget. Bilvägen dit är redan avstängd så det var nog ett smart drag av dem! Vi tog en liten promenad ner till floden för att se hur det ser ut så här kommer några bilder på ett översvämmat South Bank.


Bibliotekskort och regn

Igår spöregnade det hela dagen och idag ser tyvärr inte bättre ut.. Jag var på biblioteket och skaffade ett bibliotekskort så jag kan börja låna böcker för det är rätt dyrt att köpa böcker här. Fint stadsbild på kortet!




Nu är det så mycket vatten i floden att det når upp till gångvägen under högvatten...

Förresten så har jag bokat en långhelg i Melbourne i början av februari! Oskar ska dit och jobba i 2 hela veckor så då åker jag dit i halvtid=) Jag har inte varit därnere innan så det ska bli kul! Igår var min första dag på fritidset efter julledigheten och eftersom det regnade var det främst filmtittande som gällde. Vi sjöng också karaoke, jag sjöng några ABBA sånger vilket var väldigt skoj. Minst sagt en rolig dag på jobbet! igår var även den första dagen som jag körde bil till jobbet, innan har jag undvikit det och cyklat även i regnet men någon gång måste vara den första och många är fortfarande lediga så trafiken är rätt lugn, så det gick kanon! På kvällen fick himlen alla dessa vackra färger!

 


Queenslands översvämningar

Som ni säkert hört eller läst på nyheterna är det kraftiga översvämningar i nordöstra Queensland. Brisbane ligger i sydvästra och har klarat sig bra men många områden runtomkring är väldigt översvämmade. Det översvämmade området är större än Tyskland och Frankrikes yta tillsammans! Det är verkligen stora områden det handlar om och många människor som är drabbade. Vägar är avstängda och över 20 städer isolerade, med ca 250 000 människor strandsatta. På nyheter och runtom stan här har insamlingar börjat för att hjälpa de som förlorat sina hem.


Även djuren får problem i allt vatten


Brisbane Botanical Garden

Idag har jag lämnat av Lotta på flygplatsen och Challan och Mats är på en biltur norrut så nu känns det lite tomt i lägenheten! Det är alltid kul med besök=) Oskars första jobbdag idag och jag börjar på torsdag. Här kommer några bilder från en tur i botaniska trädgården bland alla vackra blommor!


Nyårsfest!


En grymt lyckad nyårsfest på vår härliga balkong!!


Brisbane

Göteborg

RSS 2.0